Afdrukken

Hoe zet je de beste thee?

Hoe kan je nu het beste je thee zetten maak er een eigen ritueel van en pas het aan de tijd dat je eraan wilt besteden. Voor elke manier hebben wij bij mckaela’s een product in huis van de theezakjes tot de theepot. Lees snel verder voor een aantal tips en weetjes om de juiste keuze te kunnen maken.

 Zeefje of een zakje?

Waar de zeef van is gemaakt is bepalend voor de smaak. Heel belangrijk is voor de losse thee dat het altijd groot genoeg is om de theeblaadjes te laten opzwellen.
In onze winkel vind u een hele hoop verschillende soorten en maten van zeven en zakjes. Kom gerust een kijk nemen in onze winkel welke u het meest bevalt.
Alvast een voorproefje van wat wij allemaal hebben en wat het verschil is. Een theesok (popup) gaat de gruis van thee niet door heen. Alleen neemt het de geur van de thee aan en wordt het na een paar keer gebruiken onsmakelijk van kleur. U kunt deze dan wassen of een nieuwe kopen ze zijn namelijk niet duur in aanschaf. Papieren theefilters laat net als de theesok de thee er niet doorheen. Een voordeel is dat u hem na gebruik gelijk kunt weggooien. Een papieren theefilter is ook gemakkelijk in gebruik omdat het overal in past. Het enige nadeel is dat u snel weer nieuwe moet kopen maar ze zijn niet zo heel duur in aanschaf. Een thee-ei  daartegen is wel duur in aanschaf als u steeds een nieuwe moet kopen na ieder kopjes thee. Deze roestvrijstalen zeven zijn geschikt om te hergebruiken. De fijnheid van de gaatjes bepaald welke thee erin gaat. Hoe groter de gaatjes hoe groter de blaadjes moeten zijn anders gaat het erdoor heen. Rooibos is bijvoorbeeld niet handig in een thee-ei. Dan hebben we nog de uitneembare zeef. Hij is gelijk aan het thee-ei alleen is de thee niet opgesloten en kan vrij zwemmen en wellen in het water. Wij gebruiken voor de high tea het thee-ei (popup ei servies met zeef) en voor het serveren op het terras een uitneembare zeef met een bamboe houder (popup).

Theepot.
Bij verschillende soorten thee passen verschillende soorten theepotten. De smaak van zwarte thee komt het best tot zijn recht in een theepot van aardewerk. Voor thee met een sterkere smaak, zoals Ceylon of Assam, kun je het beste tinnen, gietijzeren, terracotta of zilveren theepotten gebruiken. Voor lichtere soorten, zoals Darjeeling, Oolong en groene thee is porselein het geschiktst. De ideale theepot heeft een luchtgaatje in de deksel, hiermee voorkom je dat de thee langs de tuit druipt als je schenkt, makkelijk vasthoudend oor zodat je je niet brandt. Het is het beste om de theepot niet in een afwasmachine of in heet water met sop schoon te maken. Spoel hem af met lauwwarm water en laat hem ondersteboven drogen. Om tannineresten – een chemisch bestanddeel van thee – van de binnenkant van een glazen pot te verwijderen doe je er kokend water en twee eetlepels bakpoeder in. Laat dit een nacht staan, giet het water weg en spoel de theepot af met lauw water. Maak nooit de binnenkant van een ongeglazuurde pot schoon, maar laat de theeresten zitten; zij versterken de smaak. Gebruik een aparte glazen theepot voor kruidenthee, sterke, gerookte thee en mildere thee, omdat hier geen geurtjes of smaken in blijven hangen.

Theekop.
Uit wat voor kopje je thee het best kunt drinken, is nog steeds onderwerp van discussie. Fransen drinken nooit thee uit een mok, terwijl Britten juist heel tevreden zijn met een flinke beker; Japanners gebruiken grof geglazuurde bekers zonder oor. Het is een kwestie van smaak, maar als je de ideale beker zoekt, kies dan een rond, bol model.

Ontworpen door Janssen & Jansen Media