Hoe bereid ik thee?
Thee bereiden is voor freaks een zeer delicate aangelegenheid, het water moet van perfecte temperatuur zijn, de hoeveelheid thee moet precies worden gedoseerd en de tijd voor het trekken is exact vastgesteld.
Bereiden van thee
Thee is niets anders dan dit:
Eerst kook je het water.
Dan zet je thee.
Dan drink je hem.
Dat is alles wat je hoeft te weten.
Water koken.
Als het water de eerste keer kookt.
komt er iets wat op vissenogen lijkt aan de oppervlakte
en is er een vaag sisgeluid te horen.
Dan ontwikkelt de murmelende beek zich
met een streng parels rond de rand.
Dat is het tweede koken.
Dan verschijnen de woeste golven: dat is het derde koken.
Visogen = 70-80°C
Parelstreng = 80-90°C
Woeste golven = 100°C
Tegenwoordig staat er geen steelpannetje meer op het fornuis, maar een waterkoker waar je de tijd in kan stellen. (FOTO WATERKOKER)
Ook de waterkoker zonder deze handeling voldoet, laat alvorens u de thee laat trekken het water afkoelen. Alleen zal de smaak toch beïnvloed worden.
|
Groene thee |
Witte thee |
Zwarte thee |
Rooibos |
Vruchten |
Kruiden |
Trektijd Tempratuur |
2-3 minuten 70 - 80 ºC |
2-3 minuten 70 - 80 ºC |
2-4 minuten 100 ºC |
8-10 minuten 100 ºC |
8-10 minuten 100 ºC |
6-8 minuten 100 ºC |