Afdrukken

Thee

Wat is thee?
Stel u een cameliastruik in de vroege lente voor, met kleine, glanzende, net uitgekomen blaadjes. Als u van deze struik groene thee zou willen maken, zou u de kleinste, teerste blaadjes aan de toppen plukken en ze in een grote, platte mand gooien, waar ze een paar uur mogen uitdrogen. Dan zou u het fermentatieproces moeten stoppen door de blaadjes licht te bakken in een grote wok, om ze al omscheppend nog verder te drogen. Of u zou ze in een grote oven kunnen drogen. De Chinezen zijn erg beducht voor de gevaren van vochtigheid in hun dieet en in het lichaam. De vochtigheid moet dus uit de blaadjes worden gehaald.
Na het bakken of drogen in de wok of oven, zou u grote ballen van de bladeren maken die u vervolgens zou rollen, draaien, knijpen en met uw vuisten bewerken. Wanneer de blaadjes zacht en slap zouden worden, en ze er precies goed zouden uitzien en goed zouden ruiken, zou u bijna klaar zijn. U zou ze nog een keer verhitten en dan verpakken. Voilà! Groene thee!
Witte thee zijn de jongste knoppen van de theeplant en worden het minst bewerkt en hierdoor blijven de meest gezonde stoffen behouden.
Zwarte thee maken is ingewikkelder en tijdrovender – de blaadjes worden aan de lucht blootgesteld tot ze zwart worden, net zoals een doorgesneden aardappel zwart wordt. Daarna worden ze met de vuisten bewerkt, gesneden en gerold en laat men ze verleppen. De blootstelling aan lucht (oxidatie) en het koken worden steeds herhaald, en het proces kan wel meer dan 24 uur duren. Toch komen ze allemaal van dezelfde plant, Camellia sinensis.

Theezakjes tegenover losse thee.
Thee zetten met losse blaadjes levert meer smaak op en voert je door het hele ritueel. Je kunt experimenteren met eigen melanges en theesoorten

die niet verkrijgbaar zijn in zakjes. Een praktisch voordeel is dat losse thee een jaar goed blijft, terwijl de levensduur van theezakjes na opening maar 4 tot 6 maanden is. De perfecte compromis is om bij theespecialisten lege, grote theezakjes van neteldoek of papier te kopen, deze te vullen met je eigen losse thee en ze te verzegelen met een roesvrijstalen klemmetje. Omzet de zakjes vrij groot zijn kunnen de blaadjes zich ontvouwen en hun smaak goed afgeven.Heilzame eigenschappen van thee.
Groene thee helpt voorkomen dat normale cellen kankercellen worden, vertraagt het ontstaan en de groei van tumoren en vermindert de schade van vrije radicalen die kanker, hartziekte, suikerziekte en veroudering kunnen veroorzaken. Groene thee versterkt ook duidelijk de werking van het immuunsysteem, helpt het cholesterolgehalte op peil en de bloedsuikerspiegel laag te houden en bestrijdt virussen en dodelijke bacteriën uit het voedsel. Bovendien bevordert groene thee de groei van gunstige bacteriën in de darmen en een regelmatige stoelgang. De Japanse sencha thee bevordert zelfs de stoelgang. Groene thee heeft ook een licht stimulerend effect, zonder slapeloosheid of nervositeit te veroorzaken, doodt bactieriën in de mond die gaatjes en slechte adem veroorzaken en verlaagt wellicht zelfs het verouderingsproces door de vloeistofbalans en het lichaam te verbeteren en stress te verminderen. Tot slot wordt groene thee algemeen toegepast als natuurlijk conserveringsmiddel in voedsel en cosmetica.  

 

Afdrukken

Hoe zet je de beste thee?

Hoe kan je nu het beste je thee zetten maak er een eigen ritueel van en pas het aan de tijd dat je eraan wilt besteden. Voor elke manier hebben wij bij mckaela’s een product in huis van de theezakjes tot de theepot. Lees snel verder voor een aantal tips en weetjes om de juiste keuze te kunnen maken.

Afdrukken

Hoe bereid ik thee?

Thee bereiden is voor freaks een zeer delicate aangelegenheid, het water moet van perfecte temperatuur zijn, de hoeveelheid thee moet precies worden gedoseerd en de tijd voor het trekken is exact vastgesteld.

Afdrukken

Thee soorten

Met meer dan 100 verschillende thee smaken in ons assortiment is er altijd een thee bij die bij u past. Lees meer over de verschillende soorten thee van Mckaela's.

Ontworpen door Janssen & Jansen Media