Afdrukken

Heilzame eigenschappen van Infusies

Heilzame eigenschappen van infusies.
Van de kruiden- of vruchtenthee worden verschillende delen gebruikt – vers of gedroogd ter voorkoming of behandeling van lichte klachten. Wilt u daar meer over weten lees dan snel verder. 

 Hieronder volgt een kleine opsomming van de meest gebruikte kruiden, vruchten en specerijen, die of zelfstandig of in mengsels voor medicinale aftreksels worden gebruikt.

Anijs (Pimpinella anisum); voor deze zoetmakende thee worden de kleine grijsbruine vruchten van de plant gebruikt. Het aftreksel bevordert de spijsvertering, maar ook de bloedsomloop en vormt vaak een bestanddeel van kinderthee.
Appel (Malus); Hier worden vruchtvlees en schil verwerkt. De thee werkt kalmerend en is goed voor de nachtrust.
Brandnetel (Urtica); Voor een aftreksel met een milde smaak worden vooral de gedroogde blaadjes gebruikt. De thee is urinedrijvend en voorkomt door het hoge ijzergehalte bloedarmoede.
Chinese roos (Hibiscus); Het aftreksel van de rode bloembladen van deze plant heeft een fruitig zure smaak. De thee werkt bij maag- en darmkrampen. Bovendien worden de bloembladen gebuikt voor het kleuren en kruiden van meerdere vruchten-kruidentheeën.
Gember (Zingiber officinale); Gember bevordert de spijsvertering, helpt bij kramp en bij maag- en darmproblemen. Bovendien stimuleert gember de doorbloeding, het transpireren en wordt daarom toegepast bij verkoudheid. Het wordt ook preventief gebruikt om de natuurlijke weerstand te verhogen.
Jasmijn (Genus Jasminum); Eigenschappen van jasmijn zijn een positieve invloed op de gemoedsrust, ontspannend en gevoelsproblemen.
Kamille (Matricaria chamomilla); Een smakelijk en aromatische die dankzij bepaalde stoffen ook ontstekingsremmend en antibacterieel. Bij kramp alsmede bij maag- en darmstoornissen is deze thee een geliefd huismiddeltje. Bij huidproblemen en ontstekingen wordt deze geneeskrachtige plant ook uitwendig toegepast in het badwater of in de vorm van een tinctuur.
Lapacho (Tabebuia impetiginosa); Lapachothee wordt als genotmiddel, maar ook als ondersteunend middel bij verschillende aandoeningen als bronchitis, bloedarmoede, diabetes, maagslijmwandontstekking en ter voorkoming van kanker gedronken. Ook wordt de thee uitwendig gebruikt bij eczeem, abcessen en schimmels.
Lavendel (Lavendus); Deze gedroogde bladeren zijn niet alleen lekker in bad, maar ook goed in de thee tegen nervositeit, stress, rusteloosheid, prikkelbaarheid, irritatie, angst en onzekerheid. Goed voor maag- en darmklachten en neiging tot flauwvallen en burn-out. Werkt ook goed voor hoofdpijn en migraine door stress.
Mate (Ilex paraguayensis); Brazilië is het thuisland van de mate thee. De kruidenthee is goed voor de algehele gezondheid. De thee helpt bij geestelijke en lichamelijke uitputting en bevordert de spijsvertering en stofwisseling.
Pepermunt (Menthae piperitae); Voor aromatische muntthee worden blaadjes of de stengels met blaadjes van de plant gebruikt. Muntthee heeft een koele en verfrissende smaak en helpt bij maag- en darmproblemen, winderigheid, misselijkheid en hoofdpijn. Pepermunt wordt bovendien gebruikt in melanges ter verbetering van de smaak. Pepermuntolie is een probaat middel tegen hoofdpijn.
Rooibos (Aspalathus linearis); Van de blaadjes van de Zuid-Afrikaanse rooibosstruik, een op thee gelijkende plant, wordt een prima smakende kruidenthee gemaakt. Deze cafeïnevrije thee die ook wel Massaithee wordt genoemd, is arm aan looizuur, intens van kleur, zeer aromatisch en ook voor kinderen een ideale drank. Dankzij waardevolle bestanddelen verstrekt rooibos het immuunsysteem, helpt bij maag- en darmproblemen en is licht kalmerend en nachtrust bevorderend.
Rozen (Rosa); Rozenblaadjes werken positief op het gemoed, stimuleert de doorbloeding en ontspannend.
Rozenbottel (Rosa canina); Deze thee wordt uit de bottels van de hondsroos bereid. De thee heeft een fruitige, lichtzure smaak, bevat veel vitamine C en helpt bij verkoudheid, omdat hij de weerstand verhoogt.
Salie (Salvia officinalis); Voor deze enigszins bitter smakende thee worden de blaadjes van de echte salie of de tuinsalie gebruikt. Het aftreksel heeft een antiseptische werking is ontstekkingsremmend, brengt de cholesterolspiegel omlaag, bevordert de bloedsomloop en versterkt het immuunsysteem.
Tijm (Thymus serpyllum); Uit de gedroogde blaadjes van dit sterk geurende geneeskrachtige kruid wordt een aromatische thee bereid, die een kramp- en slijmoplossende werking heeft.

Ontworpen door Janssen & Jansen Media