Afdrukken

Infusies

Wat zijn infusies?
Een infusie is een aftreksels van gedroogde bloemen, bladeren, wortels, bessen, vruchten en zaden van eetbare planten, dat wordt verkregen door het daarop gieten van (vaak kokend) water. Dus kruiden - en vruchtenthee is eigenlijk geen thee maar een op thee lijkend product. Thee is alleen als het van de Camellia sinensis plant komt. Rooibos thee valt onder de kruidenthee en is een plant uit de vlierbloemen (popup) familie. Deze plant komt uit de fynbos van de Cederberg in Zuid-Afrika.

Cafeïne (theïne) vrij.
Waarom drinken we veel kruiden of vruchten omdat deze “thee” infusie geen cafeïne bevat. Thee bevat wel cafeïne. Er zijn verscheidene factoren die het cafeïnegehalte in uw thee bepalen, waarvan de verhouding thee-water de belangrijkste is. De grootte en het type blaadjes dat gebruikt wordt – hoe groter het blad, hoe minder cafeïne. Bovendien kunt u van de grootbladige soorten verscheidene malen thee zetten – zodat u veel minder cafeïne naar binnen krijgt met de betere theesoorten. De vorm en grootte van uw theepot is ook van invloed, want als het circulatieoppervlak groot is, wordt er meer cafeïne aan de bladeren onttrokken. Bladeren van theeplanten die in de schaduw groeien, ontwikkelen meer cafeïne dan die van planten die in de zon staan. De hoogste cafeïnewaarden worden aangetroffen in de bovenste twee bladeren en een knop, ook bekend als de Imperial Pluck, terwijl theeblaadjes van de onderste delen van de plant, zoals Bancha, veel minder cafeïne bevatten dan die van de hogere delen. Over het algemeen bevatten Chinese theeën minder cafeïne dan theeën uit India.

Cafeïne in beperkte hoeveelheden heeft een gunstige werking. Uit onderzoek blijkt dat we 15 tot 30 minuten na de inname van cafeïne een korte energiestoot voelen. Cafeïne stimuleert de spijsvertering, het prestatievermogen, de concentratie en de smaak- en reukzin. Teveel (maximaal tot 300 mg cafeïne per dag, 10-15 kopjes thee) is natuurlijk nooit goed! Te veel cafeïne gedurende een lange periode belemmert de opname van calcium en kan leiden tot stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en ernstigere klachten, zoals hoge bloeddruk, slapeloosheid en hoofdpijn. Bovendien breekt cafeïne vitaminen en mineralen af.

 

Groene thee

Witte thee

Zwarte thee

Rooibos

Fruit

Kruiden

Cafeïne

30-40 mg

20-30 mg

40-80 mg

0 mg

0 mg

0 – 10 mg

Recept hoe u thuis de cafeïne uit uw thee haalt.
Dit is een proces dat alleen werkt bij verse theesoorten; anders blijft er weinig smaak in de thee over. Helaas verwijdert dit proces ook de meeste heilzame antioxidanten uit de thee.
1. Laat uw verse groene thee 30 seconden trekken.
2. Giet de vloeistof af en bewaar ze om uw kamerplanten mee te begieten.
3. Begin opnieuw met de gebruikte blaadjes en laat trekken naar smaak.

Afdrukken

Heilzame eigenschappen van Infusies

Heilzame eigenschappen van infusies.
Van de kruiden- of vruchtenthee worden verschillende delen gebruikt – vers of gedroogd ter voorkoming of behandeling van lichte klachten. Wilt u daar meer over weten lees dan snel verder. 

Afdrukken

Thee soorten

Met meer dan 100 verschillende thee smaken in ons assortiment is er altijd een thee bij die bij u past. Lees meer over de verschillende soorten thee van Mckaela's. 

Ontworpen door Janssen & Jansen Media