Afdrukken

Espresso

Espresso betekent vrij vertaald in Italië ‘onder druk gezet’. Deze vertaling heeft zijn basis bij de zetmethode – een espresso ontstaat door extractie en onder waterdruk.

Volgens de SCAE standaard (Specialty Coffee Association of Europe) schrijft volgende extractieparameters voor:
Gemalen koffie 6-8 gram
Volume 20-30ml
Extractietijd 20-30 seconden
Kopje temperatuur ca. 65°C (voorverhitte kop)

Belangrijk bij het maken van een espresso zijn de 5 M’s ; Molen, machine, mens, melange, en melk.

Molen
De beste en meest aromatische koffie is deze die vers gemalen wordt. Door het malen worden de cellen van de koffiebonen opengebroken en komen de aroma, gassen, olie en stof. Alleen op deze manier laten zich de oplosbare stoffen door het warme water uit de koffie extraheren. Om het aroma van de espressobonen tot de bereiding te beschermen, wordt er pas kort voor de extractie gemalen, omdat gemalen koffie zeer snel zijn kwaliteit verliest. Na een week neemt de aroma af van de gemalen koffie. Bent u nieuwsgierig naar welke maler voor u geschikt is bekijk dan hier onze folder.

Melk
Het vetgehalte en de eiwitten zijn 2 elementen in melk die heel belangrijk zijn voor een goed opgeschuimde melk. De techniek is een kwestie van heel goed oefenen en met de juiste middelen werken. Wij kiezen voor een volle melk omdat hier meer vet en eiwitten inzitten. Vetten zorgen voor de romige en zoete smaak en de eiwitten zorgen voor de stabielere schuimkraag.

Bent u benieuwd wat nu werkelijk het verschil is tussen halfvolle en volle melk in een cappuccino. Wij geven ook hele leuke workshops. U kunt bij ons naar wens een workshop volgen over koffie waar u tijdens een klein hapje leert hoe u melk opschuimt of hoe u het verschil proeft tijdens een blind proef test van cappuccino en espresso.
Voor informatie over de workshop kom gezellig langs of neem contact met ons op.

Machine
Een espressomachine is heel belangrijk voor het zetten van een prima espresso. Wij hebben een divers assortiment zie hier onze folder.

Mens bij de machine
De barista is de mens achter de machine. Zijn/haar vaardigheden zijn uiterst belangrijk en vergen veel tijd, energie en oefening om alles te kunnen beheersen, zoals een goede kok, creëert hij/zij de perfecte smaken met koffie.

Melange
De lekkerste en beste melange is voor iedereen verschillend daarom hebben wij ook diverse soorten koffiebonen. Wij hebben twee leveranciers namelijk Beans Coffee uit Ittervoort en Golden Coffee Box ook wel Boot koffie uit Baarn. Beans spreekt ons aan omdat het een lokale brander is met een redelijk goedkope prijs en een kwalitatief goede melanges koffie. Boot koffie is niet voor niets de allerbeste koffie van Nederland en diverse koffies hebben de Cup of Excellence gewonnen. Boot koffie is niet zomaar koffie! Het is koffie met een verhaal. Zie onze koffielijst en vind uw koffie!

 
 

Ontworpen door Janssen & Jansen Media